Noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 va pune la dispoziția fermierilor opt miliarde de euro, care vor beneficia de 13 măsuri de susținere a activității, a anunțat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Unul din domeniile principale pentru care PNDR 2014-2020 acordă o atenţie deosebită este cel al competitivităţii sectorului agricol”, a declarat ministrul Agriculturii.

Totodată, trebuie să avem ȋn vedere că dezvoltarea spaţiului rural ȋnseamnă mai mult decȃt sprijinirea sectorului agricol, importante fiind deopotrivă investiţiile ȋn activităţi non-agricole, reȋnnoirea generaţiilor la sate, accesul populaţiei la serviciile de bază, toate acestea ȋn strȃnsă legatură cu protecţia şi conservarea mediului”, a mai spus Daniel Constantin.

Referitor la noul PNDR, fostul comisar european pentru agricultură, Franz Fischler, a declarat că România trebuie să elaboreze un program de dezvoltare rurală care să facă față provocărilor cu care se confruntă, printr-un set de măsuri complete și durabile.

În plus, politica de dezvoltare rurală trebuie să colaboreze strâns cu alte politici ale UE și să optimizeze utilizarea fondurilor agricole, rurale, sociale și structurale pentru a completa intervențiile rurale propuse”, a mai spus acesta.

Potrivit unui comunicat la MADR, pentru a crește competitivitatea sectorului agricol, au fost propuse măsuri care vizează creșterea investiţiilor, modernizarea fermelor, procesarea şi infrastructura.

Pentru gestionarea durabilă a resurselor naturale şi combaterea schimbărilor climatice, PNDR 2014 -2020 cuprinde măsuri pentru conservarea biodiversității, cât și pentru prevenirea eroziunii solului și a ameliorării gestionării apelor.

De asemenea, noul PNDR include ca priorităte dezvoltarea economică în zonele rurale prin reducerea sărăciei și promovarea incluziunii sociale.

La începutul anului 2014, procesul de informare și de comunicare privind noul PNDR 2014-2020 va continua prin organizarea a 7 conferinţe regionale şi o conferinţă naţională.