Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România împreună cu partenerii atât din UE, cât şi din NATO, încearcă să evite “o situaţie în care animozităţile ar escalada în relaţia cu Federaţia Rusă”.

Este important de evitat ceva similar cu Războiul Rece şi este în acelaşi timp, sigur, important de găsit căi pentru continuarea unui dialog. Aici România este exact pe aceeaşi lungime de undă ca şi UE, ca şi NATO. Şi astăzi, cu domnul secretar general, am abordat şi am discutat această chestiune. În această etapă, România participă la aceste eforturi împreună cu partenerii atât din Uniune, cât şi din NATO. Eu, personal, după cum ştiţi, nu am avut încă un contact cu preşedintele Putin”, a spus Iohannis.

La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat că momentan nu existăniciun fel de “ameninţare imediată” a Rusiei împotriva vreunui aliat NATO.

Este foarte important pentru mine să subliniez în acelaşi timp că garanţiile de securitate din Articolul 5 din Tratatul fundamental al NATO acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaţilor NATO, inclusiv apele teritoriale şi spaţiul aerian. Deci NATO este gata să apere toţi aliaţii împotriva oricărui tip de ameninţări şi acest lucru, desigur, se aplică atât pe zona terestră, cât şi pentru spaţiul aerian şi pentru apele teritoriale. Şi, de asemenea, vreau să vă spun din experienţa mea că am fost politician în Norvegia. Norvegia are o frontieră comună pe mare, o linie de delimitare în Marea Barents şi are şi o frontieră comună aeriană cu Rusia. Şi, desigur, garanţiile de securitate NATO acoperă teritoriul nu doar terestru, ci şi spaţiul aerian şi apele teritoriale”, a spus Stoltenberg.