Președintele Klaus Iohannis a solicitat sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen și și-a exprimat încrederea că o decizie pozitivă în acest sens va putea fi adoptată cât mai curând posibil.

Am solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Am exprimat încrederea că o astfel de decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen va putea fi adoptată cât mai curând posibil”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă comună cu omologul său fracez, François Hollande.

Iohannis a precizat relaţia bilaterală dintre România şi Franţa se dezvoltă atât în jurul unei foarte importante dimensiuni politice, cât şi al unei cooperări sectoriale foarte bogate.

Principalele repere ale relaţiei bilaterale privesc cooperarea economică, bazată pe dorinţa de a aprofunda şi diversifica în ansamblu colaborarea sectorială în numeroase domenii”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a adăugat că un aspect deosebit de important pentru autorităţile de la Bucureşti, pe care l-a discutat cu preşedintele Hollande, este cel al imaginii pe care o au în Franţa România şi comunitatea românească din Hexagon.

Suntem încrezători că fapte izolate, atunci când sunt tratate cu luciditate şi moderaţie, nu pot avea un efect negativ de durată asupra unei lungi relaţii de respect reciproc şi colaborare politică şi culturală. Am solicitat dlui preşedinte Hollande, pentru eforturile noastre, sprijin în domeniul de combatere a oricărui discurs ce reduce o relaţie solidă la clişee”, a completat Klaus Iohannis.

El a arătat că a discutat cu președintele Hollande și despre despre priorităţile la nivel european ale luptei antiteroriste, precum și despre evoluţiile preocupante din vecinătatea estică a UE şi modalităţile de sporire a apropierii unora din state de regiunea UE.

În context, Iohannis a subliniat că aderarea Republicii Moldova la UE rămâne o preocupare pentru Românie.

Republica Moldova rămâne, desigur, o prioritate majoră pentru România, obiectivul principal fiind încurajarea parcursului european, printr-un sprijin cât mai consistent la nivel european pentru implementarea Acordului de asociere”, a spus șeful statului.

Cu privire la situația din Ucraina, a reiterat susţinerea fermă a României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a țării în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Klaus Iohannis a anunțat că a discutat cu președintele Hollande și despre o serie de priorităţi ale agendei strategice ale UE, “cu accent pe stimularea investiţiilor, creşterea economică, dar şi reducerea şomajului”.