Cea de-a IX-a ediţie a Săptămânii Filmului Interetnic va începe luni, 21 iulie, la Tulcea, cu Seara Germană, organizată de asociaţia Centrul European pentru Diversitate (EU Divers), evenimentul urmând să aducă în Piaţa Tricolorului ansambluri folclorice ale minorităţilor şi filme reprezentative pentru acestea.

Festivalul, susţinut financiar de Guvernul României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi firme private din judeţ, va reuni, timp de o săptămână, la Tulcea, reprezentanţi ai comunităţilor armenilor, aromânilor, ruşilor-lipoveni, italienilor, germanilor, elenilor, turco-tătarilor, romilor, ucrainenilor şi evreilor.

Vor fi şapte seri de spectacol în care vor susţine reprezentaţii 13 grupuri etnice importante şi proiecţii cinematografice care vor delecta, educa şi familiariza publicul cu bogăţia culturală a etniilor dobrogene. Sperăm ca vremea să ţină cu noi”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele EU Divers, Cornel Ditcov.

La rândul lor, reprezentanţii comunităţilor etniilor prezente au apreciat evenimentul organizat de asociaţia neguvernamentală, unii dintre aceştia exprimându-şi speranţa ca şi minorităţile care nu au participat până în prezent la eveniment să se alăture manifestării.

Alţi reprezentanţi ai comunităţilor etnice au anunţat că vor participa inclusiv cu spectacole artistice la Săptămâna Filmului Interetnic, chiar dacă se află în post în această perioadă, iar preşedintele comunităţii ucrainenilor din Tulcea, Dumitru Cernencu, a anunţat că la eveniment va participa şi un ansamblu folcloric din Kiev.

Luni, Seara Germană se va deschide, la ora 20.00, cu un spectacol susţinut de ansamblul comunităţii armâne “Steali Armaneshtsa”, grupul “Doruleţul”, recitalul Elenei Badea şi filmul “Im Juli”, o producţie Germania-Turcia. În următoarele zile ale săptămânii vor susţine reprezentaţii celelalte ansambluri ale comunităţilor participante, Săptămâna Filmului Interetnic urmând să se închidă duminică, cu spectacole ale comunităţilor ucrainene şi rome şi cu proiecţia peliculei “ROMing”, o producţie Cehia, 2007.

Sprijinul financiar acordat de Guvernul României pentru cea de-a IX-a ediţie a Săptămânii Filmului Interetnic este de 14.000 de lei. Anual, evenimentul de la Tulcea adună în Piaţa Tricolorului circa 4.000 de spectatori, localnici şi turişti.