Guvernul îşi va asuma miercuri răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea privind compensarea ori restituirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989, textul actului normativ fiind agreat şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a avut pe rol un număr imens de dosare vizând retrocedările, acuzând că acestea îi afectează activitatea.

Premierul Victor Ponta a arătat, pe 12 aprilie, că în ultimii ani, în România, au fost soluţionate 27.000 de dosare pentru despăgubire, dar numărul de noi cereri care trebuie rezolvate este de aproximativ 200.000. El a menţionat că dintre cele 27.000 de dosare soluţionate, doar în cazul a 13.000 s-au acordat despăgubirile, iar pentru 14.000 urmează să fie date în baza legii noi.

Victor Ponta a atras atenţia asupra fenomenului cesionării drepturilor litigioase, adăugând că 26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor au primit şase miliarde de lei, iar o mie de „samsari” au primit 7 miliarde de lei. În opinia sa, adevăraţii proprietari au fost mereu amânaţi, încurcaţi în tot felul de reglementări birocratice, ceea ce a dus la vânzarea drepturilor litigioase către cesionari, consideraţi „samsari imobiliari”.

Premierul a semnalat că 60% din despăgubirile acordate până în prezent, în valoare totală de opt miliarde de lei, au vizat 415 dosare, în timp ce 5,5 miliarde de lei s-au acordat unui număr de 27.000 de persoane.
În ceea ce priveşte retrocedarea terenurilor, premierul a arătat că suma cea mai consistentă a despăgubirilor s-a acordat pentru terenurile din intravilan şi pentru cele care în urmă cu 70 de ani erau în afara oraşelor, dar care au fost transformate în ultimii ani în intravilan.

„Dorinţa mea este de a rezolva o nedreptate comisă în urmă cu 70 de ani, de a rezolva o situaţie juridică incertă în ultimii 20 de ani, în acelaşi timp însă, acordând acolo unde este cazul compensaţii materiale, acolo unde nu putem face mai mult, să recunoaştem anumite drepturi şi să oprim fenomene infracţionale, cum sunt cele ale samsarilor imobiliari, ale reprezentanţilor lor politici, pentru că, din păcate, există, şi o să-i vedeţi şi mâine (n.r. miercuri), în Parlament, pe cei care s-au bătut şi se vor bate în continuare pentru cesionarii şi samsarii imobiliari”, a concluzionat marţi Victor Ponta.

Înainte de asumarea răspunderii, premierul a prezentat proiectul de lege şi grupurilor parlamentare, care au adus amendamente, unele fiind inserate în textul actului normativ.