Autorităţile din Târgu Mureş se aşteaptă la „preţuri uriaşe” la gigacalorie, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, au loc debranşări masive de la sistemul de termoficare, existând chiar o centrală termică la care mai este abonat un singur consumator.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, spune că se aşteaptă la „preţuri uriaşe” la gigacalorie, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, municipalitatea se confruntă cu problema debranşărilor masive, iar costul de producţie este cu atât mai mare cu cât sunt consumatori mai puţini.

Locuitorii din Iaşi, Suceava, Vaslui şi Botoşani vor plăti la întreţinere facturi similare celor de anul trecut, deşi preţul de producţie a gigacaloriei creşte odată cu majorarea preţului gazelor, susţin autorităţile, care spun că vor subvenţiona diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie.

Autorităţile locale din Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu susţin că oamenii nu vor plăti mai mult la întreţinere faţă de anul trecut, chiar dacă preţul de producţie a gigacaloriei creşte, întrucât costul va fi acoperit prin subvenţie.

În municipiul Cluj-Napoca, preţul de producţie a gigacaloriei este în prezent de 361 de lei, crescând cu 7 lei faţă de anul 2011, când a fost de 354 de lei.

În municipiul Sibiu, în prezent doar 840 de apartamente mai sunt branşate la o centrală de cartier, iar potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, proprietarii nu vor plăti mai mult pentru căldură decât anul trecut, în pofida scumpirii gazelor naturale.

Costurile facturilor la încălzire în această iarnă vor fi similare celor de iarna trecută, la Constanţa şi Buzău, în condiţiile în care preţul gigacaloriei rămâne neschimbat.

Astfel, la Constanţa, costul facturilor la încălzire va fi similar cu cel achitat iarna trecută, preţul gigacaloriei rămânând, deocamdată, la nivelul celui plătit în luna aprilie 2012, de 341,91 de lei.

Şi la Buzău preţul gigacaloriei rămâne neschimbat, a declarat, joi, directorul regiei de termoficare, Constantin Tacea, de şase ani buzoienii plătind 185 de lei pentru  o gigacalorie consumată.