Consumul a câteva pahare de vin pe săptămână nu doar că vă va proteja inima, ci va servi totodată pentru a vă apăra de depresie, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii din Spania au descoperit o legătură între consumul moderat de alcool — mai ales vin — şi un risc redus de a suferi de depresie, scrie descopera.ro.

Bărbaţii şi femeile în vârstă care consumau 2-7 pahare mici de vin săptămânal prezentau un risc cu 32% mai mic de a suferi de depresie în comparaţie cu oamenii care nu consumau niciodată alcool, se arată în noua cercetare.

Aceste rezultalte par să contrazică studii mai vechi, care asociau consumul de alcool cu un risc crescut de depresie. Cercetătorii au postulat două explicaţii pentru riscul crescut: faptul că oamenii ar putea bea mai mult alcool pentru a masca simptomele depresiei şi că oamenii ar putea recurge la consumul de alcool pentru a gestiona o problemă personală, cum ar fi şomajul, problemele de familie sau problemele financiare – factori ce pot stimula la rândul lor apariţia unui episod depresiv.

De ce contrazice acest nou studiu rezultatele obţinute în cercetările precedente? Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, cardiolog şi profesor la Universitatea Navarra din Pamplona, afirmă că acest lucru s-ar putea datora faptului că noul studiu nu a inclus persoane care au suferit în trecut de depresie sau care aveau probleme cu alcoolul.

„În rândul participanţilor la studiu, consumul mediu de alcool era scăzut, iar tiparul de consum era unul tipic mediteranean, cu alcoolul provenind în cea mai mare parte din vin, fiind consumat în timpul meselor şi fără episoade de consum excesiv”, a explicat cercetătorul. Studiul este publicat în jurnalul BMC Medicine.