Statul a pierdut anual, sistematic, 230 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale în sectorul cărnii, după creșterea Taxei pe Valoare Adăugată de la 19% la 24%, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Achim Irimescu.

„În momentul în care TVA a crescut de la 19% la 24%, sectorul cărnii spune că statul a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an și peste 70.000 de tone de carne au dispărut din zona albă în piața neagră. Cu cifre este ușor să dovedești că o astfel de măsură (de reducere a TVA la carne — n.n.) este binevenită”, a spus Irimescu, în conferința de deschidere a Târgului Internațional CARNEXPO 2013.

Acesta a reamintit faptul că, din septembrie, a fost aplicat TVA redus la pâine, respectiv 9%, iar în prezent este important controlul, pentru a se vedea eficiența măsurii, care a urmărit reducerea evaziunii fiscale în sector.

„În mod sigur, dacă reușita în sectorul pâinii va fi cea scontată, se va trece la reducerea TVA la carne și, de ce nu, la lapte, pentru că în statele din Vest TVA la produsele alimentare este 6 — 7%”, a declarat Irimescu.