Plata pe suprafață acordată fermierilor din fonduri europene va fi prelungită și pentru perioada 2014-2020 și va ajunge la 196 de euro pe hectar, față de 139 de euro în prezent, a declarat marți ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

Prin SAPS sunt sprijiniți peste un milion de fermieri, care au primit în acest an 139 de euro pe hectar din fonduri europene, la care s-au adăugat 27 de euro de la bugetul de stat, potrivit agenției Mediafax.

„O schimbare din 2014 a plății pe suprafață ar fi bulversat fermierii. Mă bucur că s-a prelungit această schemă până în 2020”, a spus Constantin.

Plata de suprafață va crește treptat și va ajunge la 183 de euro pe hectar în 2016 și la 196 de euro în anul 2020.

În altă ordine de idei, ministrul a precizat că este posibil ca, din 2015, să avem o infuzie de lapte ieftin din alte state europene, în condițiile în care cotele de lapte în statele UE vor fi eliminate începând de la acea dată.

„La cota de lapte nu a fost posibilă o prelungire, astfel că din 2015, cotele de lapte în toate statele membre vor fi eliminate”, a afirmat Constantin.

Ministrul a mai spus că industria din România trebuie să se pregătească să facă față competiției din ce în ce mai grele din 2015.

„Atunci este posibil să avem o infuzie de lapte ieftin din alte state europene. Distanța, astăzi, nu mai reprezintă un impediment atât de mare în competiție, chiar dacă vorbim de lapte din Danemarca sau din alte țări îndepărtate. Acesta poate ajunge la costuri relativ mici pe toate piețele din UE”, a explicat ministrul Agriculturii.

Acesta a mai anunțat că ministerul pe care îl conduce va redacta o listă neagră a celor care primesc subvenții pentru terenuri, dar nu le folosesc în scop agricol, printre aceștia numărându-se și aeroportul Otopeni. „Aeroportul Otopeni primea până acum, pentru pășunea pe care o avea, sprijin de întreținere a respectivei pășuni. Acum intră pe o listă neagră și nu va mai apărea în categoria fermierului activ, deci nu va mai primi sprijin din 2014”, a spus Constantin. El a adăugat că măsura „are darul de a ținti” fondurile europene către cei care lucrează cu adevărat în agricultură și au nevoie de sprijinul respectiv.

„Sprijinul pe suprafață, atât pentru pășune, cât și pentru cultura mare va fi primit doar de cei care activează și care nu vor fi pe această listă neagră”, a specificat ministrul Agriculturii.

Conferința Mediafax Talks about Agriculture are drept obiectiv analizarea poziționării agriculturii românești. Printre temele dezbătute se numără Politica Agricolă Comună, fiscalizarea agricultorilor, agricultura ecologică a României și modul de funcționare a pieței funciare din România.