Departamentul pentru Energie intenționează să înființeze două sau trei companii energetice noi, care să funcționeze din 2014, în contextul în care producătorii de energie pe cărbune ar urma să piardă teren în fața producătorilor hidro sau a celor de energie nucleară, odată cu liberalizarea prețurilor, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, într-un interviu acordat agenției Agerpres.

„Mă interesează reorganizarea sistemului energetic național. (…) Eu sper ca 2014 să ne prindă cu câteva companii puternice care să joace un rol important și pe piața națională și pe cea regională. Este vorba de două-trei companii mari care să aibă un rol determinant pe piață”, a explicat Niță.

Întrebat dacă noile companii ar urma să funcționeze prin fuziunea celor existente, el a precizat că există mai multe soluții, dar problema ține de cum vor funcționa acestea.

„Cel care produce mai mult și mai eficient îl poate ajuta pe celălalt să se modernizeze, să se eficientizeze. Sunt state în care producția de cărbune este eficientă. În România de ce nu ar fi?”, a mai spus el.

„Este timpul să ne orientăm și noi nu numai pe piața românească, ci și în jur. Capitalul românesc trebuie să scoată companii în față care să joace un rol important. Lucrăm la un proiect pe tema asta”, a afirmat Niță.

„Din 2014, toate companiile de producție trebuie să intre pe piața liberă. Energia pe cărbune va intra în competiție cu cea hidro, cu energia nucleară, ceea ce va fi foarte dificil. Nicăieri în Europa nu există companii mono-resursă. Având în vedere situația actuală, consecința din 2014 ar fi intrarea unor companii în faliment”, crede Constantin Niță.