Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară a fost aprobată de Parlament miercuri. Dan Radu Rușanu a primit 323 de voturi „pentru” și unul „împotrivă” pentru un mandat de cinci ani.

Cei 17 membri ai Autorității au primit ieri avizul comisiilor de specialitate. Daniel Dăianu, propus prim-vicepreședinte, a primit 323 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”, anunță postul de televiziune Digi 24.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va cuprinde Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Potrivit premierului Victor Ponta, președinții celor trei instituții câștigă 188.000, 80.000, respective 62.000 de lei pe lună.

„Toate salariile și veniturile de această Autoritate trebuie să se încadreze în standardele BNR, niște standarde oricum mai generoase decât cele care privesc membrii Guvernului”, a declarat Ponta.

La rândul său, noul președinte ASF, a arătat că „salariile sunt plafonate la nivelul salarizării membrilor Consiliului de Administrație din Banca Națională și nu mai există alte sporuri sau facilități pentru membrii Consiliului”.

Totodată, Rușanu a precizat că salariile vor fi stabilite „în prima ședință de consiliu, probabil săptămâna viitoare”.

Referindu-se la declarația președintelui PDL, Vasile Blaga, care a susținut că nouă membri ai Consiliului ASF nu au studii economice, iar desemnarea persoanelor aflate în conducerea acestei instituții s-a făcut „pe aceleași criterii de clientelism politic”, Rușanu a răspuns că, deși nu  cunoaște „CV-ul tuturor membrilor, majoritatea colegilor au lucrat în cele trei domenii de activitate, deci așa cum au lucrat acolo, vor continua aceeași activitate”.

„Eu știu că au avut studii în domeniul economic și experiență pe piața financiar-bancară”, a încheiat noul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară.