Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat duminică, la Digi24, că ultimele modificări ale Codului penal adoptate de Parlament vor fi incluse în informarea pe luna decembrie către Comisie Europeană, care va fi transmisă până la sfârșitul săptămânii.

Noi, oricum, informăm Comisia Europeană, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (n.r. — informarea pe luna decembrie), dar va pleca și va include aceste aspecte, cu siguranță. Până la finele săptămânii. Este raportul de progrese pe care îl trimitem, e în practica noastră. Orice instituție care are competențe din perspectiva MCV informează periodic, lunar respectiv, cu privire la evoluțiile relevante„, a precizat Hăineală.

Legat de modificările Codului penal și de legea privind amnistia și grațierea, ea a susținut că soluția este la Curtea Constituțională și că speră să fie declarate neconstituționale aceste inițiative legislative.

Apoi, sigur, Parlamentul va fi ținut de limitele deciziei CCR. Dar în forma în care sunt acum reprezintă un regres major pentru România, sincer. (…) Semnalul este clar, unul negativ, evident. (…) Dacă o societate se confruntă la un moment dat cu un anumit fenomen, atunci legislația pentru combaterea și prevenirea fenomenului respectiv trebuie să devină mai dură sau să se mențină cel puțin la gradul de duritate pe care îl avea, în niciun caz să se creeze tot felul de portițe pentru exonerarea, pentru scăparea de răspundere penală a unor persoane„, a spus șeful CSM.

Hăineală a adăugat că toate efectele acestei situații vor fi șterse printr-o eventuală decizie de neconstituționalitate a CCR însă percepția CE nu va putea fi înlăturată.

În ceea ce privește afectarea negocierilor pentru admiterea în Schengen, Hăineală a reiterat că o astfel de inițiativă e un regres.

Cred că, la ora asta, Schengen-ul nu e un subiect pentru noi și cred că, deși, mă rog, teoretic, subiectul Schengen nu se conexează cu MCV, dar pe de altă parte, probabil că pe undeva există o asociere a celor două teme pe agenda europeană și, după cum am spus, e un regres major. O astfel de inițiativă e un regres„, a mai precizat șeful CSM.