Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a salutat marţi aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, care va avea loc la 1 iulie, arătând că astfel România va avea în interiorul UE un prieten şi un partener în plus.

De asemenea, el a subliniat că statul croat este un partener important pentru România în ceea ce priveşte stabilitatea în Balcani, Strategia Dunării şi dezvoltarea relaţiilor economice.

„Parlamentul României, înainte de toate, salută intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană. Noi am votat în Parlamentul României, anul trecut, am ratificat acest tratat, această aderare a Croaţiei la UE, în unanimitate şi suntem convinşi că Uniunea Europeană va fi mai puternică având Croaţia în rândurile sale. Suntem, de asemenea, convinşi, că România va avea în interiorul UE un partener şi un prieten în plus. Este o reuşită istorică pentru statul croat, pentru care merită felicitaţi şi liderii politici şi societatea civilă şi cetăţenii ei în ansamblu”, a afirmat Antonescu, după întrevederea cu preşedintele Parlamentului croat, Josip Leko, la Zagreb.

Preşedintele Senatului a punctat că România vede în Croaţia un partener importat privind stabilitatea în Balcani, Strategia Dunării şi împreună cu care pot fi dezvoltate, în special, relaţii economice.

„Nu sunt chiar cele mai fericite vremuri ale UE, avem multe dificultăţi, multe întrebări la care să găsim răspunsuri, multe soluţii de căutat, dar o vom face împreună, cu încredere deplină şi optimism faţă de proiectul european pe care şi România şi Croaţia şi-l doresc. Vedem în Croaţia un partener important pentru tot ceea ce înseamnă stabilitatea în Balcani, în tot ceea ce înseamnă Strategia Dunării în UE şi cu care putem să dezvoltăm relaţii economice, în special. Suntem convinşi, de asemenea, că relaţiile bilaterale în plan parlamentar pot fi dezvoltate şi cred că în acest sens astăzi s-a petrecut un pas important”, a afirmat Antonescu.

La rândul său, preşedintele Parlamentului croat, Josip Leko, a afirmat că relaţiile bilaterale cu România sunt bune, punctând că există posibilitatea unei colaborări mai strânse pe viitor la nivelul legislativelor din cele două ţări, dar şi la nivelul UE.

El a afirmat că minoritatea croată din România se dezvoltă bine, menţionând că deţinerea preşedinţiei Grupului de prietenie România – Croaţia din Parlamentul român de către reprezentantul minorităţii croate reprezintă o punte de legătură foarte valoroasă pentru relaţia dintre cele două ţări.