Europarlamentarul social-democrat Corina Crețu, vicepreședinte al grupului S&D din parlamentul European, a declarat vineri că se opune proiectului aurifer pe bază de cianuri de la Roșia Montană, argumentând că au existat „vreo 20 de accidente în ultimii zece ani în lume” legate de cianuri.

În același timp, vicepreședintele PSD consideră că trebuie găsite soluții pentru locuitorii din zonă.

Eu nu susțin proiectul, din mai multe motive, legale, tehnice, de mediu. Am fost printre cei care au votat în Parlamentul European acea rezoluție privind interzicerea folosirii acestor tehnici cu cianuri, dar, pe de altă parte, cred că s-a politizat foarte mult în România. Fiecare are dreptatea lui, fiecare vrea să-și impună punctul de vedere și, din păcate, s-a ajuns într-un moment în care pare că dialogul este aproape imposibil”, a declarat Corina Crețu la RFI.

În opinia acesteia, nu este bine că proiectul a fost „atât de demonizat, nu este totuși răul absolut, nu este vorba de un nou Cernobâl„.

Eu nu susțin proiectul, dar cred că trebuie să se ofere răspunsuri concrete pentru această zonă. (…) Mulți și-au schimbat de-a lungul timpului părerea pe tema proiectului de la Roșia Montană. Când noi am votat în 2010 initiațiva pentru interzicerea totală a utilizării tehnologiilor din minerit pe bază de cianuri, cei de la PDL de pildă au votat pentru această rezoluție. Cred că doamna Macovei a făcut opinie separată față de ceilalți”, a arătat Corina Crețu.

Eurodeputata și-a exprimat satisfacția față de faptul că proiectul Roșia Montană ajunge în Parlament, „că se va dezbate, că oamenii vor putea afla direct de specialiști care sunt avantajele și dezavantajele. Din punct de vedere al condițiilor de mediu, e o chestiune destul de gravă. Au fost vreo 20 de accidente în ultimii zece ani în lume, deși se dau asigurări că această tehnologie pe bază de cianuri nu este periculoasă, dar totuși au fost aceste accidente„, a motivat social-democrata.