Guvernul și-ar putea asuma răspunderea, în luna iunie, pe pachetul de legi privind reforma administrației publice, a afirmat premierul Dacian Cioloș, marți, într-o întâlnire cu jurnaliștii.

„Pachetul acesta (de legi privind reforma administrației publice — n.r.) nu înseamnă că vom veni cu legi noi de la A la Z. Vor fi modificări ale unei legislații care deja există. Și aici varianta cea mai rapidă prin care le-am putea adopta, în măsura în care discuția asta și cu partidele din Parlament ne iese, este să mergem în iunie sau pe o procedură accelerată de adoptare în Parlament sau chiar cu o procedură de angajare a răspunderii în luna iunie în Parlament, în așa fel încât, odată decizia luată, să putem să o aplicăm cât mai repede. (…) E una din variantele de lucru. E o formă în care spunem: „ăsta e un proiect important al Guvernului, a fost discutat cu partidele”, pentru că nu ieșim cu surprize, de asta am și lansat dezbaterea de pe acum, ca să știe oamenii despre ce e vorba”, a explicat premierul, potrivit Agerpres.

El a precizat că Executivul va lua decizia asupra formei finale a legii pe care o va înainta Parlamentului în urma dezbaterii publice.

„Ideea cu scenariile nu înseamnă că vom merge la vot cu trei scenarii și că le vom cere politicienilor să aleagă. (…) Noi ne vom asuma un proiect de lege sau un pachet de modificări legislative care vor merge pe o singură variantă, care va fi alegerea Guvernului și aceea și-o va asuma Guvernul (…) în urma discuțiilor pe care o să le avem cu funcționarii care au experiență (…), cu dvs care exprimați opinii diferite din părți ale societății diferite, cu societatea civilă mai mult sau mai puțin specializată pe domeniul acesta, cu partidele. Ideea de scenariu e de a da spațiu de dezbatere”, a explicat premierul.

Prim-ministrul a anunțat, luni, în Parlament, că Executivul propune spre dezbatere trei scenarii pe care le ia în calcul pentru reformarea administrației publice, legate de modul în care poate fi redefinită relația între nivelul de decizie politică și cel de execuție administrativă.

„În primul scenariu vă propunem ca, pe lângă nivelul de demnitar — ministru și secretar de stat—, pe care îl avem în momentul de față, să integrăm în această categorie și prefecții și subprefecții, care reprezintă Guvernul în teritoriu. (…) Al doilea scenariu, care este puțin mai provocator (…), ar presupune o integrare a realității de facto în modul în care se face, de facto și real, în momentul de față, recrutarea pe posturi de conducere, dar cu introducerea unor reguli clare, transparente și obiective în acest proces. (…) Într-un al treilea scenariu ar fi vorba de un statu-quo îmbunătățit”, a spus Cioloș.