Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au semnat miercuri un protocol de colaborare în domeniul formării și certificării profesionale, cu scopul de a sprijini dezvoltarea învățământului profesional în România.

Cu această ocazie, președintele CCIR a punctat că angajatorii trebuie implicaţi în decizia privitoare la cifra de şcolarizare şi pregătirea specifică, în vederea dezvoltării unui învăţământ adaptat nevoilor reale ale pieţei forţei de muncă.

Strategia de dezvoltare a CCIR şi a întregului Sistem Cameral din România are drept obiectiv asumat revitalizarea activităţii de formare profesională, în vederea asigurării unei forţe de muncă adecvat calificată, în concordanţă cu nevoile pieţei”, a spus Mihai Daraban.

La rândul său, ministrul Educației a declarat că acest protocol era necesar în contextul în care, în ultimii ani, s-a constatat un interes din ce în ce mai mare pentru învățământul profesional și tehnic, precizând că numărul elevilor din învăţământul profesional a crescut de la 12.000, în anul 2012, la 47.000 de elevi în prezent.

Am speranţa că acest protocol va genera o creştere a numărului de parteneriate încheiate între şcolile şi angajatorii din România şi, de asemenea, o creştere a numărului de elevi care vor alege învăţământul profesional ca rută de dezvoltare şi care se vor angaja la finalul acestui ciclu de studii. La nivel calitativ, sper să însemne consolidarea ofertei educaţionale puse la dispoziţia elevilor”, a adăugat Cîmpeanu.

Protocolul vizează colaborarea celor două organizații pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adiţional, și urmărește optimizarea sistemului de formare şi certificare profesională din România prin promovarea învăţământului profesional în sistem dual. De asemenea, protocolul vizează optimizarea sistemului de formare profesională continuă a adulţilor şi dezvoltarea standardelor ocupaţionale, în vederea conformării cu cerinţele angajatorilor.