Ministerul Educaţiei Naţionale va lansa miercuri programul „Burse şi cooperare interinstituţională în domeniul învăţământului superior”, prin care studenţi români şi personalul din universităţi se vor putea specializa în Norvegia, Islanda, Liechtenstein.

Programul este finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014 (SEE) şi va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Potrivit unui comunicat de presă, schema de burse se află la a doua rundă de implementare în România. Prima s-a derulat în anul universitar 2009-2010 şi în primul semestru al anului academic 2010-2011, cu o valoare totală de 1,1 milioane de euro.

Pentru cea de-a doua rundă a programului s-au alocat aproape 4,5 milioane de euro, din care 4 milioane de euro provin de la ţările donatoare, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, restul fiind cofinanţare de statul român.

Scopul programului „Burse şi cooperare interinstituţională în domeniul învăţământului superior” este de a sprijini studenţii din orice ciclu de studiu şi personalul din universităţile româneşti pentru realizarea de mobilităţi transnaţionale în Norvegia, Liechtenstein şi Islanda. Sunt finanţate şi mobilităţile în România ale studenţilor şi ale personalului din instituţiile de învăţământ superior din Norvegia, Liechtenstein şi Islanda.

De asemenea, se vor finanţa proiecte de cooperare între universităţile din România şi statele donatoare, cu scopul întăririi relaţiilor de cooperare academică între ţări.

Principalii beneficiari instituţionali ai vizitelor pregătitoare, ale proiectelor de mobilitate pentru studenţi şi personal din universităţi şi ale proiectelor de cooperare interinstituţională vor fi universităţile din România care dispun de o Cartă Erasmus aprobată de Comisia Europeană, având ca parteneri instituţii similare sau organizaţii de stagiu din statele donatoare.

În proiectele de cooperare interinstituţională se mai pot asocia ca parteneri: universităţi, institute de cercetare, companii şi ONG-uri, atât din statele membre cât şi din celelalte ţări beneficiare ale Mecanismului SEE.

Spaţiul Economic European a fost creat în 1994, ca o zonă de liber schimb între Comunitatea Europeană şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb. SEE reuneşte statele membre ale Uniunii Europene şi trei dintre statele AELS (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), într-o piaţă internă bazată pe libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor.