Vicepremierul Liviu Dragnea a transmis comunităţii bancare că Guvernul este dispus să modifice legislaţia, respectând regulile Comisiei Europene, astfel încât băncile să se poată implica în faza iniţială a procesului de autorizare a beneficiarilor de fonduri europene.

Băncile au propus autorităţilor, încă din primăvară, prin Asociaţia Română a Băncilor (ARB), să se poată implica în faza iniţială a procesului de autorizare de către autorităţile de management a proiectelor care ar urma să beneficieze de fonduri europene, având calitatea de co-finanţatori.

„Propunerea noastră este ca legislaţia să permită ca la nivelul autorităţilor de management băncile să poată participa cu specialişti şi atunci când s-a aprobat un proiect co-finanţatorul să fie implicat în acest proces şi când clientul merge la bancă, lucrurile să fie deja cunoscute şi să poată continua foarte repede procesul”, a declarat preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, prezent la o conferinţă pe tema dezvoltării regionale organizată la Arenele BNR.

Potrivit Mediafax, Gheţea a arătat că există discuţii ale asociaţiei cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu ministrul de resort, Eugen Teodorovici, pentru a se găsi o modalitate de implicare a băncilor, dar sunt aspecte de natură tehnică care pun probleme, fără a le menţiona.

Întrucât ARB nu are dreptul de iniţiativă legislativă, trebuie ca ministerul să înainteze propunerea Guvernului.

„Înţeleg dorinţa sistemului bancar de a se implica, dar nu se poate implica numai la bine, trebuie să fim parteneri şi la eventuale costuri sau defecţiuni ale sistemului. Dar eu cred că putem ajunge la o soluţie care să fie agreată de comun acord”, a afirmat Dragnea.

Gheţea a menţionat că nu toate băncile se vor implica în acest proces, fiind opţiunea fiecăreia, întrucât unele sunt interesate în co-finanţarea proiectelor cu fonduri europene, a agriculturii sau administraţiilor locale, însă altele sunt interesate mai mult de creditarea multinaţionalelor.