Reprezentanţii României în forurile Uniunii Europene ar trebui să-şi susţină poziţiile şi la Bucureşti, pentru a asigura o legătură cu ceea ce se legiferează la Bruxelles, a declarat vineri preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-o conferință de presă în care a fost prezentat manifestul liberalilor pentru Parlamentul European, intitulat “Prosperitate, naţiune, libertate”.

E nevoie ca reprezentanţii României în forurile europene să vină în Parlament, să-şi facă cunoscute punctele de vedere, să-şi ia un mandat explicit sau indirect pentru ceea ce susţin acolo. De multe ori s-a observat nu doar o lipsă de corelare, dar chiar o lipsă de informare între ceea ce facem, spunem, intenţionăm la Bucureşti şi la Bruxelles”, a spus Antonescu.

De asemenea, el a precizat că europarlamentarii ar trebui să comunice mai bine cu partidele din România.

Noi ar trebui – şi o vom face la PNL cu siguranţă – să ştim mai mult de la propriii noştri europarlamentari care e agenda şi care e poziţia lor. Asta o decidem în partid, iar cei care oficial reprezintă România, reprezentanţii Guvernului în această situaţie cum a fost semnarea tratatului european (…) la asta ne-am referit atunci când am vorbit despre dezbateri în Parlament, nu audieri, că nu e vorba de o comisie care îi ia la întrebări pe aceşti oameni, ci o aducere în dezbaterea publică din România a unor soluţii, a unor ipoteze, a unor decizii care se iau în Parlamentul European şi care, odată luate, vin direct şi afectează viaţa românilor, la nivel de cetăţean, la nivel de întreprinzător, la nivel de salariat”, a completat liderul liberal.

Referitor la manifestul lansat astăzi de PNL, Antonescu a declarat că acesta cuprinde mijloacele concrete prin care “noi vedem servite interesele României în PE: chestiuni economice, chestiuni legate de politicile comune ale UE, inclusiv politica de apărare sau cea externă”.

Nu e vorba doar de o remodelare a reprezentării României în UE, ci şi de viziunea noastră, a românilor în legătură cu schimbările care sunt necesare în funcţionarea UE. Cred că ar fi normal să existe o dezbatere pe conţinutul politicilor pe care le dorim în PE. Ar fi bine ca, din această dezbatere, să se degajeze şi teme de consens. Atunci, ar putea susţine cu toţii, cei 32 de europarlamentari, soluţii comune importante pentru România. Există foarte multe subiecte asupra cărora se poate discuta consistent, multe opţiuni concrete pe care PNL le va susţine. Suntem în UE pentru că vrem să fim o ţară prosperă. De fapt, nu poţi să fii un stat european fără a fi prosper”, a adăugat Crin Antonescu.