O majorare spectaculoasă a redevențelor este, pe termen scurt, puțin probabilă, iar o decizie în privința nivelului viitor al acestora ar putea fi luată într-o lună sau două, până la intrarea parlamentarilor în vacanță, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu.

El a precizat că noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare, întrucât acordurile existente au fost deja semnate.

Pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevențelor este puțin probabilă. Noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare. Acordurile existente au fost deja semnate cu niște clauze care includ redevențele actuale, pe baza cărora companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani. Sistemul de redevență are avantajul că asigură un venit la bugetul de stat imediat, din momentul trecerii în exploatare (producție). Sunt țări unde redevența este zero, dar taxa pe profit este foarte mare”, a spus Duțu.

Întrebat când ar putea fi stabilită introducerea redevențelor pentru gazele de șist, Duțu a răspuns: “Legislația petrolieră din țara noastră nu face nicio distincție între gaze convenționale și neconvenționale (…) De aceea, autoritățile române nu au în vedere introducerea de redevențe separate pentru așa numitele gaze de șist”.