Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului European până la 31 decembrie 2013, a declarat, luni, că România este pregătită să intre în Schengen, dar el a subliniat că o decizie în acest sens se ia prin consens.

Întrebat dacă România a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Schengen, el a răspuns afirmativ. „Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu condiţionalităţile şi anume că România, Bulgaria sunt gata, sunt pregătite, dar sunt ţări care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale în Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e împotrivă. E important să se ajungă la o poziţie comună, la unanimitate. Noi credem, ca şi dumneavoastră, că aţi făcut ce trebuia făcut, dar nu am ce să fac, nu am cum să vă ajut”, a spus acesta.

Diplomatul l-a citat al preşedintelui Lituaniei, care a afirmat că această ţară „susţine puternic aspiraţiile de aderare ale Bulgariei şi României, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor”. „Aceasta înseamnă diplomaţie, ştiţi…”, a mai continuat Vladimir Jarmolenko.

„În şapte ani şi jumătate Lituania nu şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea la Zona Schengen. Ce înseamnă Schengen? Înseamnă o zonă de liberă mişcare pentru cetăţenii europeni, nimic mai mai mult”, a adăugat acesta.

În timpul conferinţei de presă, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a arătat că accesul în Schengen rămâne o problemă importantă pentru România. „Este o aşteptare cât se poate de legitimă, având în vedere că toate cererinţele prevăzute în aquis-ul comunitar au fost îndeplinite. Ne aşteptăm ca preşedinţia lituaniană, în acestă problemă, să ajungă la un consens bazat pe faptul că trebuie să fie respectate drepturile cetăţenilor europeni şi ne aşteptăm ca noua preşedinţie să trimită un semnal puternic în acest sens”, a menţionat ministrul.