Albania îşi reînnoieşte duminică parlamentul, într-un scrutin monitorizat îndeaproape de Uniunea Europeană în această ţară ce aspiră să se apropie de blocul Celor 27 şi unde după căderea comunismului, în 1990, rezultatele alegerilor au fost în mod sistematic contestate, scrie France Presse.

Ţara se află într-o criză politică de la precedentele alegeri legislative, în 2009, pentru că opoziţia refuză să recunoască rezultatele scrutinului. Această situaţie a încetinit apropierea europeană a Tiranei, căreia Bruxellesul a refuzat deja să îi acorde în două rânduri statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Şeful delegaţiei UE la Tirana, Ettore Sequi, a subliniat că desfăşurarea „conform normelor europene” a acestui scrutin are o „importanţă crucială” pentru Albania. Principalii rivali – o coaliţie de dreapta formată în jurul premierului încă în exerciţiu Sali Berisha şi o alta de opoziţie, condusă de socialistul Edi Rama – pledează la unison pentru aderarea la UE, dar şi pentru redresarea economiei albaneze, una fragilizată.

Cele două tabere i-au asigurat pe simpatizanţii lor că vor câştiga lupta la care sunt aşteptaţi peste 3,2 milioane de alegători pentru un scrutin proporţional în urma căruia vor fi stabiliţi cei 140 de deputaţi cu mandat de patru ani. Peste 7.000 de candidaţi s-au înregistrat în cursă, potrivit AFP.

„Conducătorii albanezi au o responsabilitate comună de a crea condiţiile pentru ca rezultatele scrutinului să fie acceptate de toţi”, au avertizat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi comisarul însărcinat cu politica de extindere Stefan Fule.