Temperaturile scăzute și scurtarea zilelor semnalează instalarea anotimpului când afecțiunile legate de aparatul respirator devin predominante.

Ca și primăvara, toamna dă naștere sau acutizează alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice, care , deși sunt mai blânde și pot fi diferite față de alergiile de primăvară, se manifestă prin:

  • strănuturi;
  • dureri de cap;
  • scurgeri nazale;
  • congestii nazale;
  • mâncărimi ale ochilor și lăcrimarea acestora.

Netratatate corespunzător, simptomele de mai sus se pot asocia cu semne ce pot sugera și apariția unei sinuzite, precum: dureri de cap, scurgeri nazale, congestii nazale.

Trebuie să fii atent să nu confunzi manifestările alergiilor de tip respirator cu cele ale răcelii.

Răceala și alergia au simptome comune, ceea ce poate face dificilă diferențierea celor două afecțiuni. Vizita la medic este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic, pentru depistarea cauzelor, cât și pentru alegerea celui mai adecvat tratament.

Alergia la frig

Expunerea la temperaturi scăzute în timpul sezonului rece poate determina la nivelul pielii reacții normale la frig sau reacții anormale, în funcție de specificul fiecărui individ.

Una dintre reacțiile cutanate anormale este urticaria la frig, care se manifestă prin apariția de leziuni după expunerea la vânt, după băi în apă rece, după consumul de băuturi reci sau la simpla scădere a temperaturii. Clinic, se manifestă prin apariția de plăci urticariene (eritem, edem și prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar în 2-3 ore după eliminarea agentului fizic incriminat.

Consultarea medicului este foarte importantă pentru diagnosticarea corectă și stabilirea tratamentului adecvat.