Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președinte executiv al PSD, a declarat joi că nu știe dacă proiectul de lege privind pensiile speciale ale primarilor va fi dezbătut și votat la începutul săptămânii viitoare în Senat, adăugând însă că un edil, aflat de ani buni în slujba comunității, merită un anumit respect din partea statului român.

„Nu știu nimic. A trecut tacit acum o lună și ceva (la Camera Deputaților — n.r.). Fiind Cameră decizională (Senatul — n.r.), o pot introduce cei de la Comitetul liderilor. Nu știu dacă au făcut raportul”, a afirmat președintele executiv al PSD, înainte de ședința BPN al formațiunii, întrebat dacă are cunoștință că legea privind pensiile primarilor va fi votată luni în Senat, potrivit Agerpres.

Valeriu Zgonea a arătat că, în România, sunt primari în funcție de 25 de ani, care nu primesc niciun spor la indemnizația pe care o au.

„V-aș ruga frumos, cu toată expertiza pe care o aveți, să vedeți că la indemnizație nu primesc niciun spor. Dacă la Parlament, un vicepreședinte, un secretar al comisiei, un președinte mai are un spor față de indemnizația parlamentarului, la primărie nu. Și atunci, după 20 de ani, te trezești că pensia ta, în slujba cetățeanului, pentru că ai responsabilități, pentru dezvoltarea comunității, pentru banii cheltuiți (…) și îți iei niște angajamente față de ceilalți care nu-și asumă responsabilități. Când îți asumi responsabilități, ca într-o firmă, când vrei plătești salarii și vrei să fii într-o zonă privată, îți asumi responsabilități pentru ceilalți, care sunt angajații tăi. Și, în fiecare lună, te gândești dacă poți să le plătești salariile. Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să îl dăm. Nu știu dacă e cea mai bună soluție, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem”, a explicat președintele executiv al PSD.

Potrivit acestuia, administrația locală are nevoie de încredere. „Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene și are o salarizare de 2.500 — 3.000 de lei la un oraș de categoria I sau la un municipiu reședință de județ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decență și o anumită responsabilitate. (…) E o dezbatere care este legată de o nouă lege a salarizării. Noi am susținut-o”, a mai spus președintele executiv al PSD.

În cursul zilei de marți, Comisia juridică a Senatului a întocmit raport favorabil în cazul propunerii legislative pentru modificarea Statutului aleșilor locali. Potrivit actului normativ, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare au dreptul la indemnizație pentru limită de vârstă.

„Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară. Indemnizația se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii și se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, se arată în textul propunerii legislative.

Actul normativ, semnat de 30 de deputați și senatori de la PSD, PNL și UDMR, mai prevede că pentru mandatele incomplete indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani.