Premierul Victor Ponta a declarat joi că, în opinia sa, anul 2013 oferă un „context politic şi social” optim pentru procesul de revizuire a Constituţiei.

„Sunt absolut convins că avem nevoie de o modificare constituţională. Cum a spus preşedintele Comisiei de la Veneţia – orice Constituţie o dată a zece ani trece printr-o procedură de updatare la noile realităţi. Noi am avut o primă revizuire în 2003, iată că sunt zece ani de atunci. De ce trebuie anul acesta? Pentru că eu cred că este un context politic şi social în care se poate revizui Constituţia. Anul viitor va fi din nou context electoral. Ar fi riscant să spunem că nu facem anul acesta, lăsăm pe altă dată. Cred că este un moment bun, în care putem lăsa deoparte ambiţiile personale şi ne putem gândi pentru următorii zece ani să avem o Constituţie prin care să facem mai eficiente instituţiile statului decât au fost în ultima perioadă”, a spus Ponta în timpul dezbaterii „Statutul magistratului şi independenţa justiţiei”, organizată de Forumul Constituţional, în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

Premierul a precizat totodată că modificările propuse în cadrul procesului de revizuire a Constituţiei nu privesc structura acesteia, ci mai degrabă reprezintă „un reglaj fin al unora dintre prevederile constituţionale, un reglaj fin care să ne arate că am înţeles anumite puncte care nu au funcţionat sau care nu au fost suficient de clare în ultimii zece ani, care să ne permită în următoarea perioadă să nu mai mergem în fiecare zi la CCR să ne lămurească ce vrea să spună Constituţia”.

De asemenea, Victor Ponta a explicat că este necesar ca noua Constituţie a României să respecte toate prevederile europene şi să beneficieze de expertiza şi de avizul ‘obiectiv’ al reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia.

„Poate că ar fi mai bine să trecem în Constituţie, cu două treimi din Parlament, să adoptăm modificări pentru adaptarea la modificarea tratatelor europene, poate găsim o formulă de acelaşi fel şi aşa nu trebuie să revizuim de fiecare dată Constituţia, ci mai degrabă să ţinem tot timpul pasul cu tot ce se schimbă la nivelul UE”, a sugerat premierul.

„Uniunea Europeană este, la rândul său, într-un proces de transformare, iar noi ca membri vrem să fim mult mai mult implicaţi, vrem să fim mult mai mult participanţi la deciziile care ţin de reforma UE. Eu susţin ideea unei mai mari integrări a ţărilor, a unui mecanism de decizie mai rapid şi mai eficient, a unei birocraţii mult mai scăzute la nivel de Bruxelles şi a unor standarde care să se aplice tuturor celor 28 de ţări, nu standarde făcute pentru o ţară sau alta care la vecini nu se aplică”, a explicat șeful Executivului, citat de Agerpres.

În opinia premierului, faptul că Forumul constituţional continuă să îşi desfăşoare activitatea este un lucru foarte bun, pentru că asta înseamnă că pe 20 mai îşi va putea prezenta raportul, iar comisia parlamentară poate să treacă rapid la elaborarea Constituţiei.

„Ieri (n.n. – miercuri), una din temele cele mai importante pe care le-am avut la Strasbourg a fost cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, for al Consiliului Europei, care este recunoscut de absolut toată lumea în Europa ca fiind principala instituţie ce ne poate oferi asistenţă şi sprijin pentru elaborarea unor prevederi constituţionale la standarde europene şi ceea ce vom decide în comisia constituţională vom transmite după aceea la Strasbourg pentru a avea un punct de vedere de care să şi ţinem cont şi să şi includem acele modificări”, a menţionat Victor Ponta.