România face toate demersurile fireşti pe lângă statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea unei decizii pozitive, în luna decembrie, privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, cel mai probabil în „doi paşi”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

„România, practic, pe evaluarea Comisiei Europene, îndeplineşte criteriile de aderare (la Spaţiul Schengen – n.n.) deja cam de vreo trei ani. Deci, s-ar fi putut în 2010, s-ar fi putut la începutul lui 2011, la finalul lui 2011, la începutul lui 2012 şi nu s-a întâmplat. De ce? Din raţiuni politice, multe dintre ele ţinând de interesele unor grupuri politice, în plan intern, într-o serie de state membre. Ceea ce am reuşit în martie anul acesta, după o discuţie în cadrul Consiliului Justiţie Afaceri Interne, să introducem pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din decembrie anul acesta un punct legat de aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei”, a explicat ministrul Corlăţean.

El a subliniat că Preşedinţia lituaniană a UE a introdus sub forma unui proiect de decizie aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Bineînţeles, nu doar că aşteptăm cu interes, dar facem măsurile fireşti pe canalele diplomatice, pe lângă ceea ce colegii din Ministerul de Interne fac – pentru că pe fond acolo este instituţia responsabilă -, dar noi facem demersurile fireşti pe lângă statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea unei decizii, probabil în doi paşi, în două trepte. Până la urmă, o decizie firească, legitimă, normală, pentru că România şi-a făcut treaba, a îndeplinit criteriile tehnice obiective din tratate, din acquis-ul Schengen, a investit foarte mulţi bani. Acest lucru este recunoscut, practic, de toate statele membre. Având în vedere climatul de stabilitate politică, dincolo de retorica politică internă care mai apare şi a apărut şi în aceste zile, ar trebui în mod firesc să ne îndreptăm spre o decizie pozitivă în doi paşi”, a completat şeful diplomaţiei române.

Întrebat dacă există semne, în acest moment, cu privire la existenţa unor „obstacole” din partea anumitor state membre faţă de procesul de aderare a României la Schengen, Corlăţean a menţionat că la nivel informal „semnalele sunt în regulă”.

„Nu am înregistrat în ultima perioadă de timp, aşa cum înregistrasem anul trecut, semnale de rezervă sau negative. Aş spune că informal semnalele sunt în regulă, dar fie că ne place sau nu există nişte momente politice şi electorale importante în câteva state membre ale UE cu greutate, unele chiar în septembrie, după care vom putea discuta cu noile guverne ultimele detalii”, a adăugat ministrul.

În cel de-al treilea raport bianual al Comisiei Europene privind funcţionarea zonei Schengen, dat publicităţii în luna iunie la Bruxelles, se menţiona că CE continuă să sprijine deplin aderarea României şi Bulgariei.

De asemenea, raportul notează că după concluziile Consiliului din iunie 2011, conform cărora atât România, cât şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen, au fost implementate măsuri care vor contribui la aderarea celor două state la zona liberă de circulaţie.