Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, consideră că absorbţia fondurilor europene nu este un scop în sine, însă, o absorbţie ridicată reprezintă un semnal pozitiv pentru investitorii străini care vor vedea în acest lucru un semn al stabilităţii mediului economic.

„Atunci când acest nivel de absorbţie va fi din ce în ce mai ridicat, cei care vor dori să investească în ţara asta vor avea un motiv în plus s-o facă, pentru că se vor uita şi se vor gândi că poate o absorbţie ridicată înseamnă automat un proces de achiziţii mai bun, transparenţă mai mare, o abordare coerentă în mediul economic şi aşa mai departe. Eu nu mi-am propus creşterea absorbţiei ca un obiectiv anume, ci ca un indicator, pentru că toate măsurile pe care noi le luăm în sistem ar trebui să ducă la o astfel de creşteri de absorbţie”, a declarat Teodorovici, joi, la forumul „Fondurile Europene 2014-2020 România: O nouă abordare”.

Ministrul Fondurilor Europene a reamintit că, în prezent, în România se înregistrează un procent de 26 % rată a absorbţiei, iar până la finalul anului se doreşte ajungerea la un procent de 30%.

„România încheie anul pe primul loc în ceea ce înseamnă rambursări de fonduri dintre toate statele membre, cu peste 75% creştere faţă de perioada 2008-2012. Anii 2014 şi 2015 vor fi doi ani foarte dificili. Pe de-o parte, având în vedere că s-a aprobat la nivel european extinderea cu un an de zile pentru România şi Slovacia pentru a putea cheltui sumele necheltuite când a trebuit, asta înseamnă că se împinge efortul pe următorii doi ani de zile, pe de altă parte, se suprapun cele două miliarde de programare actuală cu 2014-2020. Asta înseamnă că noi, anul viitor, ar trebui să tindem către o ţintă de cel puţin 6-7 miliarde de euro”, a mai spus Eugen Teodorovici.

El a adăugat că România şi-a propus ca cele 43 de miliarde de euro pe care le va primi pentru următoarea perioadă să le cheltuiască în baza unor priorităţi stabilite în acord de parteneriat cu Bruxelles-ul, iar comentariile din partea Comisiei Europene să fie primite în luna decembrie.

„Acest document sper să fie aprobat de Comisia Europeană în luna februarie-martie anul viitor, după care să aprobăm acele documente care stabilesc clar pe ce se vor duce banii, care vor fi regulile, mecanismul de implementare. Important este că noi vrem să începem implementarea proiectelor. (…) Se spune foarte clar în regulament că după 1 ianuarie 2014, orice cheltuială este eligibilă. Asta înseamnă că noi, din bugetul de stat, putem să avansăm sumele necesare pentru a demara din prima parte a lui 2014 primele proiecte. Asta poate să aducă în România, chiar din primul an, o rată de absorbţie aproape sau poate chiar egală cu ceea ce România a avut în primii şase ani de zile sub actualul cadru financiar”, a mai declarat Teodorovici.