Senatorul PNL Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, joi, că fostul premier Emil Boc a „driblat” patru ani luarea unei decizii în cazul proiectului Roşia Montană, deşi l-a prezentat în 2009 ca făcând parte din programul de guvernare, el apreciind că această atitudine este una „condamnabilă”.

„În ceea ce priveşte poziţia fostului premier Emil Boc, vreau să subliniez faptul că proiectul Roşia Montană era inclus în obiectivele cu care a venit în programul de guvernare, în 2009. Ieri, (miercuri, n.n.) Emil Boc a făcut o schimbare totală de poziţie, ceea ce nu e o premieră, dar ar fi totuşi nevoie de o atitudine mai consecventă. În loc să-şi asume responsabilitatea şi să ia o decizie, patru ani de zile a driblat permanent şi asta este condamnabil”, a spus Tăriceanu.

Emil Boc

El l-a contrazis, totodată, pe Emil Boc, apreciind ca neadevărată afirmaţia acestuia potrivit căreia proiectul Roşia Montană este neconstituţional pentru că oferă atribuţii de utilitate publică unei companii private.

„Acest fapt nu este adevărat şi vă rog să vă uitaţi la modul în care se fac expropierile. Ceea ce menţionează Boc nu există în realitate. În cazul acesta expropierile se fac de către Ministerul Economiei, la fel cum s-a întâmplat cu expropierile la autostradă. Nu făcea Bechtel expropierile la autostrăzi, erau făcute de CNADNR, care este compania statului. Aşa se procedează şi aici: nu va face Roşia Montană expropierile”, a spus Tăriceanu.

Rosia Montana

El a apreciat că ideea desfăşurării unei dezbateri în Parlament cu privire la proiectul Roşia Montană este una înţeleaptă.

„În legătură cu subiectul Roşia Montană, părerea mea este că ideea unei dezbateri în Parlament este una înţeleaptă. Parlamentul este forul democratic în care fiecare cetăţean este reprezentat direct. Nu există un loc mai bun pentru o astfel de dezbatere. Era menirea Guvernului să facă proiectul tehnic, o decizie urmând a fi luată în Parlament. În această dezbatere vor fi aduse argumente pro şi contra care vor face să se ia cea mai bună decizie”, a spus Tăriceanu.

El a precizat că a solicitat ca la această dezbatere să fie invitaţi reprezentanţi ai ONG-urilor şi a opinat că o decizie asupra proiectului Roşia Montană trebuie să se bazeze pe trei elemente, care ţin, în ordine, de protecţia mediului, prezervarea patromoniului cultural şi beneficiile aduse.

Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.