Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că Academia Română s-a impus în cei 150 de ani de existență ca un reper indispensabil al identității naționale a românilor, ca o oglindă pe care națiunea a folosit-o pentru a se cunoaște pe sine și pentru a cere recunoaștere din partea altora.

Prezent la sesiunea solemnă dedicată marcării a 150 de ani de existență ai prestigiosului for de știință și cultură, Tăriceanu a propus „o reflecție despre menirea istorică a Academiei și despre rostul ei democratic”.

„Potrivit intenției fondatorilor săi, Academia Română are misiunea și vocația de a colecta și inventaria, de a prezerva, de a studia și de a include în circuitul universal al valorilor toate elementele patrimoniului cultural material și imaterial al României: limba și literatura, monumentele istorice și arheologice, izvoarele documentare și epigrafice, descoperirile științifice și cercetările aplicate, tot ceea ce privește creativitatea națiunii noastre pe care a acumulat-o de-a lungul istoriei și poate prezenta astăzi în registrul excelenței”, a spus Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, astăzi, conservarea identității naționale este la fel de importantă ca asumare a unei identități europene și ca afirmare a unei identități democratice.

„Se cuvine, de aceea, ca Academia Română să devină în spațiul public locul central al dezbaterilor intelectuale, locul în care marile teme din societate pot fi examinate în deplină libertate și prin evocarea vocilor celor mai competente. Ca liberal, cred că Academiei îi revine rolul de a promova în plan european cea de-a cincea libertate de mișcare, adică libera circulație a cunoașterii, a ideilor, a cercetătorilor și intelectualilor”, a mai spus Tăriceanu.

În opinia acestuia, „Academia Română nu se poate sustrage obligației de a organiza și conduce cu neutralitate științifică dezbaterea publică despre cetățenia demografică, globalismul identităților colective, libertatea cuvântului, constituționalism, reprezentarea politică, despre egalitatea de statut și de șanse a cetățenilor”.