La mesele din Franța, Olanda și Belgia, este servit cel mai adesea cu șuncă de Parma, sos bechamel sau sos de brânză. În partea de sud-est a Europei, sparanghelul, este considerat o legumă rafinată și cu adevărat regală.

Sparanghelul este o sursă de vitamine numeroase și de compuși minerali, având, în plus, avantajul că se pregătește ușor și are un gust original. Lunile mai și iunie reprezintă perioada sparanghelului, în care acesta este cu adevărat proaspăt și apetisant.

Din cauza cojii sale puţin lemnoase, sparanghelul alb trebuie curăţat cu cuţitul de legume. Vom decoji sparanghelul alb în straturi cât putem de subţiri, cu excepția capătului său superior. Sparanghelul verde nu are nevoie de curăţare. Tăiem doar solzii de pe tulpină și, dacă e cazul, tăiem şi terminaţiile lemnoase.

Sparanghelul se poate servi alături de o gamă largă de ingrediente – caşcaval (de capră, parmezan, Brie), șuncă de Parma, ouă, alte legume. Merită să-l încercăm în bucătărie, mai ales acum, pe parcursul acestei perioade.