Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) a cerut autorităților nipone, în 2011, să o ajute să monitorizeze cabluri de fibră optică care transportau date personale prin Japonia către zona Asia-Pacific, scrie agenția japoneză de știri Kyodo, potrivit BBC.

Cererea a fost pentru a permite SUA să spioneze China, însă Japonia a refuzat, menționează sursa citată.

În context, presa spaniolă a relatat astăzi că NSA a ascultat telefoanele membrilor guvernului spaniol, inclusiv pe cel al fostului premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. Peste 60 de milioane de apeluri telefonice au fost interceptate în mai puţin de o lună, în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013. Ca urmare a acestor dezvăluiri, ambasadorul american la Madrid a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru a oferi explicații.

Săptămâna trecută, biroul șefului Guvernului German a anunțat că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost, probabil, interceptat de serviciile americane de spionaj.

Totodată, Agenţia Naţională de Securitate din SUA este acuzată că a ascultat telefoanele a milioane de francezi şi nemţi.