România îşi doreşte să semneze cu Comisia Europeană Acordul de Parteneriat 2014-2020 în prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă comună cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, care a confirmat că, la începutul lui 2014, s-ar putea atinge un consens în această privinţă.

„Am discutat şi vom discuta în continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschişi şi ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru România să fie fixate până la începutul anului viitor şi să fim capabili în prima parte a anului 2014 să semnăm Acordul de Parteneriat”, a spus Victor Ponta.

Oficialul european a susţinut, la rândul său, că un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la începutul anului viitor.

„Am discutat, desigur, despre pregătirea Acordului de Parteneriat şi, într-adevăr, ar fi posibil ca la începutul anului să existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranţă, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui să fie vizibile”, a spus Hahn.

Ponta şi Hahn au discutat şi despre stadiul actual al Programelor Operaţionale Sectoriale. În context, premierul Ponta i-a mulţumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autorităţilor române la îmbunătăţirea capacităţii administrative.

„Această acţiune comună – a autorităţilor române şi a celor europene – a făcut posibil ca astăzi toate programele operaţionale sectoriale ale României să fie în funcţiune. Este o realitate pe care, probabil, anul trecut nici noi, şi nici comisarul Hahn nu o credeam posibilă”, a adăugat Victor Ponta.

Referitor la Strategia UE pentru regiunea Dunării, Ponta a exprimat determinarea României a de lucra eficient la implementarea acesteia.

„Apreciez foarte mult implicarea domnului comisar Hahn în această strategie esenţială pentru Europa. Suntem hotărâţi să lucrăm eficient împreună cu partenerii noştri bulgari, sârbi, austrieci şi germani pentru implementarea obiectivelor acestei strategii. Şi ne dorim ca această strategie să aducă acele proiecte concrete în domeniul transportului, al mediului şi al turismului, de care Regiunea Dunării şi România au nevoie”, a subliniat Victor Ponta.

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a amintit că Strategia Dunării este operaţională de doi ani, fiind de părere că reprezintă ‘o poveste de succes’.

„Avem 11 priorităţi tematice, în cadrul cărora sunt aproximativ 400 de proiecte care sunt fie deja implementate, fie în curs de implementare, fie destul de mature şi gata să fie implementate. Volumul total al celor 400 de proiecte se apropie de 49 de miliarde de euro şi această strategie va furniza creştere economică şi locuri de muncă”, a spus Hahn.