Premierul Victor Ponta a declarat luni, la ceremonia de deschidere a Forumului Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD), că țara noastră este direct implicată în dezbaterea acestei strategii, iar guvernul României este hotărât să colaboreze cu guvernele implicate în acest proiect.

Este o oportunitate extraordinară pentru toate ţările care fac parte din această regiune şi sprijină Strategia Dunării de a utiliza, nu doar fonduri financiare, ci mai ales de a gândi împreună proiecte de dezvoltare, proiecte de care este foarte mare nevoie”, a precizat Victor Ponta.

Primul ministru a menționat că strategie pentru regiunea Dunării este considerate foarte importantă pentru întreaga Uniune Europeană și este sprijinită de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, și de comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn.

Șeful executivului a adăugat că această strategie este o oportunitate pentru țările din zonă, “pentru a-şi construi un viitor comun, pentru a-şi construi o dezvoltate comună, nu în competiţie, nu în rivalitate, ci pe acele principii care au stat la baza construcţiei Uniunii Europene şi care trebuie să ne ghideze în continuare: parteneriat, interese comune, oportunităţi comune”.

Strategia Dunării poate fi integrată într-o strategie chiar mai largă (…) Guvernul României este absolut hotărât de a colabora cu toate celelalte guverne care participă la această strategie (…) Îmi doresc extrem de mult rezultate concrete, proiecte pragmatice, poduri care să lege ţările străbătute de Dunăre, proiecte prin care să punem cu adevărat în aplicare oportunităţile de transport şi de dezvoltare economică (…) având interese comune, având proiecte comune şi având o viziune comună de dezvoltare a regiunii să putem în perioada anilor următori să vorbim despre o regiune a Dunării, o regiune prosperă, o regiune în dezvoltare şi o regiune care aduce locuitorilor săi tot viitorul de care au atât de mare nevoie”, a concluzionat Victor Ponta.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria.

Forumul are loc la Palatul Parlamentului și este organizat de Guvernul României şi de Comisia Europeană. Contribuţia autorităţilor române se ridică la aproximativ 150.000 de euro. La reuniunea organizată de România participă miniştrii din 14 state, nouă membre ale Uniunii şi cinci din afara spaţiului comunitar.