Un studiu recent, publicat miercuri în ediţia online a revistei “Neurology”, sugerează că lectura, scrisul şi participarea la activităţi care stimulează creierul la orice vârstă pot ajuta la menţinerea memoriei, potrivit Europa Press.

“Studiul nostru sugerează că exersarea creierului prin participarea la activităţi de acest tip de-a lungul vieţii unei persoane, din copilărie până la bătrâneţe, este importantă pentru sănătatea creierului la bătrâneţe”, rezumă autorul studiului, Robert S. Wilson, de la Centrul Medical al Universităţii Rush, Chicago, Illinois.

În cadrul acestui studiu, 294 de persoane au fost supuse unor probe care măsurau memoria şi gândirea în fiecare an, vârsta medie fiind de 89 de ani. În plus, subiecţii au fost întrebaţi dacă citeau, scriau sau efectuau alte activităţi care stimulau gândirea în copilărie, în adolescenţă, la vârsta adultă şi la vârsta actuală.

După moartea acestora, creierele lor au fost examinate pentru a se observa semnele fizice ale demenţei, precum leziunile cerebrale. S-a dovedit că, printre persoanele care participaseră la activităţi ce stimulau gândirea de timpuriu şi până târziu în viaţă, numărul celor care înregistrau o deteriorare a memoriei era mai mic în raport cu cel al persoanelor care nu participaseră la astfel de activităţi de-a lungul vieţii.

“Nu trebuie să fie subestimate efectele activităţilor cotidiene precum cititul şi scrisul, la copiii noştri, la noi şi la părinţii sau bunicii noştri”, a subliniat Robert S. Wilson