Comisia Europeană a anunțat marți rezultatele testelor ADN. În România, numai în trei dintre cele 85 de mostre care erau etichetate drept carne de vită s-a descoperit carne de cal. Topul dat publicității de CE demonstrează că țara noastră a fost implicată pe nedrept în scandalul cărnii de cal.
La nivelul Uniunii Europene, în Franța au existat cele mai multe nereguli: dintre cele 353 de mostre verificate, în 47 a fost depistată carne de cal. În Grecia s-a descoperit ADN de cal în 36 de mostre dintre cele 288 verificate.
Potrivit raportului CE care include date complete din 11 state europene, în țara noastră s-a depistat carne de cal în trei dintre cele 85 de mostre de produse analizate. În Uniunea Europeană, mai puțin de 5% dintre produsele verificate conțineau carne de cal. În urma acestor analize, „restabilirea încrederii consumatorilor europeni și a partenerilor comerciali (…) este de o importanță vitală pentru economia europeană“,  a subliniat comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg, citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat miercuri seara că raportul publicat de Comisia Europeană urmează să demonstreze că „România nu mai este atât de suspectă cum a fost până acum“.
De altfel, încă din februarie, în contextul izbucnirii scandalului cărnii de cal, ministrul Agriculturii declarase că suspiciunile care planau asupra României erau neîntemeiate și sublinia că „sectorul a atins standardele prevăzute de regulamentele europene“. „Nu vom accepta nimic din ce nu este al nostru, în sensul că nu vom tolera ca problemele unui procesator european să fie transferate către România fără a exista o bază reală“, explica ministrul Agriculturii la acea dată.
La rândul său, Borg a declarat miercuri că nu „arată cu degetul către nicio țară membră“.