Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi omologul britanic, William Hague, au discutat, joi, despre modul în care România şi Marea Britanie vor colabora pentru a preveni „potenţiale abuzuri” ale dreptului la liberă circulaţie a muncitorilor în interiorul spaţiului comunitar, informează MAE.

În cadrul întrevederii de la Londra, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi omologul britanic, William Hague, au recunoscut „contribuţia pozitivă pe care marea majoritate a românilor din Regatul Unite o au la dezvoltarea economiei britanice„, în contextul ridicării restricţiilor pentru români pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014.

Cei doi oficiali au evocat principiul liberei circulaţii în UE ca parte importantă a pieţei unice şi au subliniat „importanţa colaborării pentru a preveni potenţiale abuzuri ale dreptului la libera circulaţie a lucrătorilor de către resortisanţi UE şi din state terţe, precum şi cazurile de exploatare a forţei de muncă„, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe. În acest sens, Titus Corlăţean şi William Hague au căzut de acord ca oficiali britanici şi români să caute modalităţi de a formaliza această cooperare.

Discuţiile au vizat, de asemenea, priorităţile comune de politică externă, incluzând Siria, Parteneriatul Estic şi Balcanii de Vest.

Totodată, cei doi miniştri au stabilit că România şi Marea Britanie trebuie să iniţieze un dialog bilateral privind energia, pentru a face schimb de bune practici în promovarea dezvoltării unui sistem energetic care să asigure „securitatea sistemelor de aprovizionare prin diversificarea surselor şi a rutelor de transport„.

Un alt punct pe agendă a fost constituirea unei pieţe unice digitale. „Ne-am angajat să promovăm extinderea e-commerce între România şi Regatul Unit şi cooperarea pentru ca la Consiliul European din octombrie să sprijinim acţiunile de înlăturare a barierelor în calea comerţului digital liber în UE„, potrivit declaraţiei comune a miniştrilor de externe român şi britanic.

Subiectul abuzurilor care derivă din libera circulaţie a muncitorilor din Uniunea Europeană s-a aflat şi pe agenda Consiliului JAI, din 7-8 octombrie.