Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat luni într-o conferinţă de presă că există şase cazuri la examenul de bacalaureat în care au intervenit poliţia şi procuratura şi alte 15 cazuri de potenţială fraudă, până în momentul de faţă procuratura neconfirmând că aceste lucrări ar fi fost viciate.

Potrivit ministrului, din cele şase cazuri în care au intervenit poliţia şi procuratura la bacalaureat patru au fost semnalate de inspectorii şcolari şi două de parchet.

Astfel, există cazul de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” şi cel de la Liceul “Dimitrie Gusti” din Capitală, un caz la Sibiu şi alte cazuri trei la Constanţa.

“Au mai fost şi alte plângeri, unele venite pe telefonul verde, pe care noi le-am orientat către poliţie şi vom vedea dacă se confirmă sau nu”, a spus Pricopie.

Potrivit acestuia, MEN şi inspectoratele şcolare au acţionat cât au putut de repede acolo unde au existat dovezi de fraudă. Astfel, la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, în 20 de minute comisia de bacalaureat a fost eliberată din funcţie şi toate persoanele care deţineau funcţii de conducere în liceu iar la Sibiu s-a procedat la fel, a arătat ministrul.

“Am rugat inspectorii şcolari să procedeze la eliberări din funcţie acolo unde sunt elemente suficiente. Corupţia pe care am văzut-o săptămâna trecută este cea pe care am identificat-o. Poate există şi cazuri de corupţie pe care probabil nu le-am identificat”, a afirmat demnitarul.

Pricopie a susţinut că asupra a 0,16% din totalul persoanelor implicate în bacalaureat planează suspiciuni de fraudă. “Am eliberat un număr relativ mic de persoane implicate în bacalaureat, în condiţiile în care la această sesiune au participat peste 20.000 de cadre didactice”, a precizat reprezentantul MEN.

El a spus că, împreună cu ceilalţi membri din conducerea MEN, va introduce în metodologie măsuri prin care să se întărească securitatea la examenul de bacalaureat. “Să ne uităm mai mult la metodologie şi să vedem în ce măsură reuşim să întărim măsurile de securitate astfel încât frauda să fie descurajată şi eliminată”, a declarat Pricopie.

Ministrul a admis că un număr limitat de lucrări au fost recorectate prin sondaj.

Demnitarul a ţinut să precizeze că subiectele de la examenul de bacalaureat nu au fost desecretizate şi a spus că este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, în condiţiile în care acest sistem este de ani buni pus la punct cu ajutorul STS.