Geografii propun Guvernului împărţirea României în zece regiuni, Transilvania şi Muntenia fiind separate în câte două părţi, iar Bucureştiul urmând să facă parte din Muntenia de Sud.

Directorul Centrului de Geografie Regională al Universităţii Babeş-Bolyai, Pompei Cocean, a prezentat joi, la Institutul Cultural Român, proiectul de regionalizare aşa cum a fost gândit de specialiştii în geografie ai ţării.

“Proiectul nostru are zece regiuni: Crişana-Maramureş  (capitala la Satu Mare), Transilvania de Nord (capitala la Cluj-Napoca), Transilvania de Sud (capitala la Sibiu), Banat (capitala la Timişoara), Oltenia (capitala la Craiova), Muntenia de Nord (capitala la Ploieşti), Muntenia de Sud (capitala la Bucureşti), Dunărea de Jos (capitala la Galaţi), Dobrogea (capitala la Constanţa) şi Moldova, care a fost gândită pe axa de dezvoltare a Siretului, cu capitala la Iaşi”, a precizat Cocean.

El a adăugat că scopul constituirii regiunilor este de a optimiza funcţiile teritoriului respectiv şi pentru a gestiona eficient, în interesul comunităţii locale, resursele, dar şi pentru realizarea coeziunii.

Din punct de vedere al structurii teritoriale se îndeplinesc cerinţele de regiuni, toate regiunile au puternice centre universitare, conservă zestrea spirituală, culturală, istorică ale vechilor zone istorice, acesta este patrimoniul nostru, iar scopul nostru este de a ne promova valorile”, a subliniat specialistul.

Potrivit preşedintelui Societăţii de Geografie din România, Mihai Ielenicz, regionalizarea nu se poate face decât în condiţiile în care la acest proces participă oameni avizaţi, printre aceştia numărându-se şi geografii. El a cerut ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, să facă publică componenţa comisiei de la Guvern care se ocupă de regionalizare.

“Proiectul prezentat de noi a fost trimis Guvernului, ministerelor şi mass-media. Am primit răspunsul de la Ministerul Dezvoltării Regionale în care se menţionează că propunerile noastre vor fi luate în discuţie şi se va ţine cont de ele”, a încheiat Ielenicz.