Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a dispus miercuri seară instituirea stării de urgenţă în Turcia, la nivel naţional, timp de cel puţin trei luni, în cadrul măsurilor luate după tentativa de lovitură de stat, relatează ziarul Hurriyet.

„Obiectivul instaurării stării de urgenţă este de a lua în mod rapid şi eficient măsurile necesare pentru a elimina ameninţările la aresa democraţiei în ţara noastră, la adresa statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor turci”, a declarat Recep Erdogan.

Preşedintele Turciei a făcut acest anunţ după reuniunile cu membrii Guvernului şi cu cei ai Consiliului pentru Siguranţa Naţională, primele organizate după tentativa de lovitură de stat soldată cu peste 250 de morţi.

Starea de urgenţă este prevăzută în Articolul 120 al Constituţiei Turciei.

Germania cere autorităţilor de la Ankara să pună capăt cât mai rapid stării de urgenţă

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut Turciei să limiteze durata stării de urgenţă şi să dea dovadă de reţinere în răspunsul la lovitura de stat eşuată, relatează Reuters online.

Într-un comunicat publicat miercuri seara, ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Turcia, Steinmeier cere guvernului de la Ankara să respecte statul de drept şi principiul proporţionalităţii în măsurile în legătură cu puciul eşuat.

„Declararea stării de urgenţă, arată încă o dată clar că tentativa de puci are un efect profund asupra politicii şi societăţii turce,” a afirmat Steinmeier.

„Numai implicarea demonstrabilă în acte ilegale, şi nu înclinaţii politice suspecte, ar trebui să declanşeze o acţiune guvernamentală,” a adăugat oficialul german.

„De asemenea, este important ca instaurarea stării de urgenţă să fie limitată la numai durata necesară şi apoi să fie ridicată cât mai repede posibil,” a mai declarat Steinmeier.

Pe de altă parte, aparent anticipând reacţia liderilor europeni la instaurarea stării de urgenţă, Erdogan a declarat că „Europa nu are dreptul de a critica această decizie,” şi a comparat aceste măsuri cu cele pe care Franţa le-a luat după atacurile teroriste din noiembrie anul trecut.