Preţurile la alimente din România reprezintă două treimi din media la nivelul UE, apropiindu-se chiar de medie la brânză, lapte şi ouă, în timp ce nivelul de trai este la jumătate faţă de Europa. Din raportul prezentat miercuri de Eurostat reiese că nivelul de trai din România, măsurat prin indicele consumului individual real per capita, este cel mai scăzut din UE, reprezentând 48% din medie. Totodată, preţurile alimentelor şi băuturilor nonalcoolice în România reprezintă 67% din media UE, potrivit unui comunicat transmis vineri de Eurostat. Ambele seturi de date se referă la anul 2012.

Românii plătesc pentru pâine şi cereale 63% din preţul mediu înregistrat în UE, iar carnea costă 57% faţă de media UE. Laptele, brânza şi ouăle au preţuri apropiate de nivelul din Europa, reprezentând 93% din media UE.

Preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice variază semnificativ pe teritoriul Uniunii Europene, de la mai puţin de 70% din media UE în Polonia, România şi Bulgaria la 143% în Danemarca, 124% în Suedia sau 120% în Austria, potrivit Eurostat.

În privinţa băuturilor alcoolice, preţurile din România reprezintă 75% din media UE, în timp ce produsele din tutun costă 68% faţă de preţurile medii europene.

Cele mai reduse preţuri la băuturi alcoolice se găsesc în Bulgaria (67% din media UE), România (75%), Ungaria (79%) şi Germania (82%), la polul opus situându-se Finlanda (175%), Irlanda (162%), Suedia (161%) şi Marea Britanie (143%).

În ceea ce priveşte produsele din tutun, cele mai scăzute preţuri au fost înregistrate în Ungaria (52% din medie), Lituania (55%), Bulgaria (57%) şi Polonia), faţă de 199% în Irlanda, 194% în Marea Britanie, 132% în Suedia sau 129% în Franţa.