Filme de succes precum „Dacii”, „Nea Mărin miliardar”, „Cu mâinile curate” ori „Mihai Viteazul”, dar și o expoziție cu imagini din cariera regretatului regizor Sergiu Nicolaescu vor putea fi vizionate, de vineri până duminică, în cadrul evenimentului comemorativ „Sergiu. Ianuarie. În fiecare an”, desfășurat la Cinema Studio.

Evenimentul, care va avea loc în fiecare an în ianuarie, este organizat de Fundația Sergiu Nicolaescu și Uniunea Cineaștilor din România, intrarea fiind liberă.

Președintele UCIN, regizorul Laurențiu Damian, a declarat, joi, într-o conferință de presă desfășurată la Cinema Studio, că inițiativa aparține vicepreședintelui UCIN, scenograful Radu Corciova, și Danei Nicolaescu.

Am ales și filme de artă, pentru că Sergiu Nicolaescu a avut o carieră prodigioasă și prestigioasă și chiar dacă această personalitate vine din inginerie și a fost în mare măsură un autodidact, cel puțin în cinematografia românească va rămâne un moment de referință„, a spus președintele UCIN, amintind de „Osânda”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte sau „Mihai Viteazul”.

Programul proiecțiilor din filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde: vineri — ora 12,30 „Orient Express”; 15,00 „Coroana de foc”; sâmbătă — ora 12,30 „Capcana mercenarilor”; 15,00 „Nea Mărin miliardar”; 17,30 „Cu mâinile curate”; 20,00 „Osânda”; duminică — ora 10,00 „Dacii”; 12,30 „Ciuleandra”; 15,00 „Întâlnirea”; 17,30 „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” și de la ora 20,00 „Mihai Viteazul”.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din București.

După numărul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai productiv din cinematografia autohtonă, situându-se în același timp la nivelul celor mai activi cineaști în plan internațional.