Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a transmis ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, referatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a solicita încuviințarea arestării preventive a deputatului Mircea Roșca.

În temeiul art. 72 alin. 2 din Constituția României și art. 195 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților republicat, raportat la prevederile art. 157 Cod procedură penală, 223 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1, 3 și 4 Cod procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis ministrului Justiției referatul Direcției Naționale Anticorupție pentru a solicita încuviințarea arestării preventive a deputatului Mircea Roșca pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz„, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) citat de Agerpres.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis marți procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului Mircea Roșca, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în concurs a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată.

DNA a precizat că, în 2011, în calitate de vicepreședinte al organizației județene Prahova a unui partid politic, Mircea Roșca a pretins de la un denunțător suma de 20.000 euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Popescu, președintele organizației locale PNL Azuga, și asupra celorlalți membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localității respective de către firma denunțătorului.

Procurorii susțin că din această sumă Mircea Roșca a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul lui Popescu, iar 11.000 euro au fost folosiți în interesul formațiunii politice pe care o conducea de la nivel județean.

DNA a menționat că, în perioada 2011 — 2014, Mircea Roșca a intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituții publice din județul Prahova — Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului — Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat — Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia — asupra cărora avea influență prin prisma calităților pe care le-a deținut în mod succesiv la nivelul autorităților publice locale centrale și la nivel politic, în vederea atribuirii către societățile deținute de Adrian Rotilă a unor contracte de achiziții publice.