Institutul Geologic al României a publicat luni seară concluziile preliminare legat de cutremurele care se produc de trei săptămâni în Galaţi. „Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice”.

„Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localități peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri și pietrișuri), ce alcătuiesc partea superioară a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior și Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior)”.

„Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanică care pot determina modificări ale suprafeței terenului, ce pot ajunge chiar pînă la apariția unor pâlnii de sufoziune”.

Potrivit INFP acestea pot fi amplasate de-a lungul unor falii, situație în care zonele afectate pot avea o dispunere liniară. Procesele de sufoziune mecanică pot fi declanșate, respectiv favorizate și de o activitate seismică ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone.