Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că a treia rectificare de buget este ilegală, netransparentă și “reflectă greşelile de guvernanţă economică” ale Guvernului Ponta.

Guvernul PSD condus de domnul Ponta întârzie în continuare prezentarea bugetului pe 2015, deşi aceasta este o gravă încălcare a legii. În schimbul bugetului pe 2015, Guvernul a operat la o rectificare bugetară (…) Această rectificare este ilegală, încalcă legea responsabilității fiscale nr.69/2010 şi pe cea a finanţelor publice nr. 500/2002, care permit doar două rectificări pe an. Este o rectificare netransparentă, făcută fără dezbateri publice și parlamentare, fără analiză și fără control democratic al Parlamentului. Este o rectificare care reflectă greşelile de guvernanţă economică, lipsa de viziune şi menţine o serie de măsuri care vor afecta bugetul şi economia în 2015”, a declarat Cătălin Predoiu.

El susține că excedentul bugetar de 1,9 miliarde de lei înseamnă de fapt minus 1,9 miliarde de lei de la investiții, iar încasările bugetare pe primele 10 luni sunt de 6,5%, față de 8,5% prevăzut în buget, iar “baronii locali ai PSD primesc 730 milioane de lei”.

Este un dezastru nivelul încasărilor din TVA, suntem pe ultimul loc în Europa. Este un dezastru nivelul încasărilor pe veniturile din salarii. Este un dezastru nivelul absobţiei de fonduri europene, nici jumătate din sumele programate, 6,8 miliarde față de 14 miliarde – 48% din program (…) Nu avem o creștere a colectării veniturilor, aşa zisul excedent reprezintă impozit pe venituri din salarii și contribuții sociale aferente drepturilor bănești plătite anticipat personalului bugetar; în alte cuvinte, așa zisele sume suplimentare reprezintă transferuri dintr-un buget în altul, nu avem venituri suplimentare aduse de activități fiscalizate”, a mai spus Predoiu.

El a subliniat că această rectificare “taie bani de la muncă și dezvoltare în favoarea alocării banilor către primăriile PSD, probabil pentru contracte preferențiale”.

Predoiu a adăugat că, în opinia sa, măsurile “urgente” care se impun în 2015 sunt legate de marile proiecte de infastructură, autostrăzile în primul rând, deblocarea fondurilor europene şi a cofinanţărilor pentru acestea.

Avem nevoie urgentă de infrastructură care să lege Portul Constanţa de vest, de realizarea Strategiei Dunării, de atragerea de investiţii în economie. România poate deveni o ţară emergentă de vârf dacă economia beneficiază de măsuri corecte (…) Cerem de asemenea Guvernului Ponta, atât cât mai rămâne la Palatul Victoria, să revizuiască Master Planul pentru Transporturi. Reluăm ideea includerii axelor de transport rutier finanțabile cu bani europeni și acordării unei atenții speciale aeroporturilor, care pot constribui la dezvoltarea economiei”, a completat Predoiu.