PSD este pe punctul de a avea majoritate parlamentară fără liberali, atât la nivelul întregului Legislativ, cît şi în fiecare Cameră în parte. Prezentăm, în continuare, situaţia din Legislativ.

La nivelul Camerelor reunite, majoritatea necesară este de 291 de voturi, din totalul de 581 de parlamentari. PSD are 232 de senatori şi deputaţi, după ce , în ultima perioadă, o serie de parlamentari independenţi au îngroşat rândurile  social-democraţilor. În plus, PSD are un protocol de colaborare cu Grupului Minorităţilor, compus din 18 parlamentari. De asemenea, Victor Ponta are o relaţie bună cu UDMR, care i-ar aduce încă 26 de voturi. În total, PSD, UDMR şi minorităţile au 276 de voturi, cu 15 mai puţin faţă de majoritatea necesară. PSD se află în discuţii cu o serie de parlamentari din PPDD care ar urma să se înscrie în PSD.

PNL are doar 150 de senatori şi deputaţi şi nu se mai poate baza 100% nici pe cele 27 de voturi ale PC. În cazul ruperii USL, liberalii au şanse minime de a forma o majoritate fără PSD, chiar şi în cazul în care ar ajunge la o colaborare cu PDL, care are 70 de voturi.

Camerele reunite iau decizia în şedinţă comună comună, într-o serie de probleme importante, cum ar fi lista Guvernului sau bugetul de stat. Cu alte cuvinte, dacă Victor Ponta ar vrea un nou Executiv, fără liberali, ar avea nevoie de aprobarea plenului reunite. Aşa a procedat Călin Popescu Tăriceanu în 2007, când a obţinut votul plenului reunit pentru noua listă a Guvernului, fără PD. De asemenea, Ponta ar avea nevoie de votul plenului reunit în privinţa bugetului de stat pe 2014.

Situaţia la nivelul fiecărei Camere

La nivelul Camerei Deputaţilor, majoritatea necesară este de 204 de voturi, din 407 de deputaţi. PSD are 166, UDMR – 18 iar Minorităţile – 18. În total, 202 voturi, cu doi mai puţin faţă de majoritatea necesară. Camera Deputaţilor este for deczionalîntr-o serie de domenii precum sistemul electoral, organizarea şi finanţarea partidelor politice, regimul juridic al proprietăţii, statutul deputaţilor şi senatorilor sau regimul incompatibilităţilor.

La nivelul Senatului, majoritatea este de 88 de voturi, din totalul de 174 de senatori. PSD are 66 iar UDMR 8, în total 74. Senatul este fo decizional în domenii precum organizarea administraţiei locale, reglementările în domeniul politicii externe, legislaţia referitoare la educaţie, organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi.

Pronosticul lui Hrebenciuc

Unul dintre veteranii Parlamentului, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc spune că USL nu se va rupe în viitorul apropiat. El a explicat că, deşi PSD poate strânge o 51% în Parlament fără PNL, noua majoritate ar fi prea fragilă pentru conducerea ţării.

„Nu se va rupe USL. Mâine în niciun caz. Nici în viitorul apropiat pentru că, în momentul de faţă, având în vedere că dreapta e extrem de fărâmiţată, dacă se rupe şi USL, ţara nu va putea fi guvernată. Avem acel 51%, dar sunt momente prin care ţara nu poate fi guvernată cu 51%. Majoritatea nu au experienţă parlamentară suficientă. Nu-ţi poţi permite să intri intr-un nou buget cu un guvern care depinde de 15 voturi”, a calculat Viorel Hrebenciuc.