Liderul PSD, Victor Ponta, susţine că nu ia calcul reanalizarea, în urma deciziei de miercuri a CC, a hotărârii prin care Vasile Blaga a fost înlocuit la şefia Senatului şi consideră că reinstalarea lui Blaga sau Anastase pe vechile poziţii cu puţin înainte de alegeri nu poate fi decât „ceva de râs”

„Din punct de vedere politic, că îşi reia o lună funcţia domnul Blaga sau doamna Anastase nu poate fi decât ceva de râs pentru cei de la PDL. Avem alegeri pe 9 decembrie şi noul Parlament îşi va alege noii preşedinţi, aparţinând majorităţii, evident”, a spus Ponta la RTV.

Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale (CC) a fost declarată, miercuri, neconstituţională.

În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale (CC) în varianta Camerei Deputaţilor.

Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 38/2012 a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului.

Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi constată că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, vineri, la Curtea Constituţională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului, a declarat, pentru „Gândul”, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Democrat-liberalii au contestat hotărârea, de la începutul lui iulie, de înlocuire a lui Blaga, la CC, însă la acel moment a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, în condiţiile în care guvernul luase prin ordonanţă de urgenţă competenţa de control a magistraţilor constituţionali în privinţa hotărârilor Parlamentului, notează „Gândul”.

Dacă în cazul lui Vasile Blaga PDL cere din nou ajutorul CC, în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase, înlocuită de la conducerea Camerei Deputaţilor, lucrurile nu stau la fel.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, pentru „Gândul”, că nu s-a făcut o nouă sesizare la Curtea Constituţională.

În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, în această poziţie fiind ales preşedintele PNL Crin Antonescu.