Mai multe grupuri masive de romi din România şi Bulgaria intenţionează să se mute în Marea Britanie imediat după ce restricţiile privind imigraţia vor fi ridicate.

Tabloidul britanic „The Sun” a numit apropierea gropii de gunoi de la Pata Rât (la marginea oraşului Cluj-Napoca) unde trăiește comunitatea romă, „iadul pe pământ”.

Mai mult de un milion de romi şi-au instalat deja taberele în ţări bogate din vestul Europei, inclusiv în Marea Britanie şi Irlanda. Însã şi mai mulþi ar urma să vină după deschiderea graniţelor la 1 ianuarie 2014, scrie publicația citată.

În apropierea agitatului oraş Cluj-Napoca, noteazã ziarul britanic, numeroşi bărbaţi şi femei au spus cum au fost forţaţi să trăiască la groapa de gunoi Pata Rât după ce li s-a ordonat să-şi abandoneze locuinţele.

Convinşi că sunt urâţi în ţara lor natală – unde nu pot să cearã ajutoare sociale -, mulţi declară că acum îşi fac planuri să se mute în Regatul Unit.

Pata Rât, scrie tabloidul britanic, este iadul pe pământ. Primul lucru pe care îl observi când ajungi – în afară de mirosul urât înţepător, mormanele de gunoi şi oamenii aplecaţi, muncind din greu în zăpadă – sunt ciorileă.

Sociologii estimează că în jur de două milioane de persoane din populaţia totală de 22 de milioane sunt romi, scrie „The Sun”. Un raport al Băncii Mondiale a arătat că aproximativ 70% dintre ei trăiesc cu mai puţin de 3 lire pe zi. Mai mult de 70% nu au calificări, circa o treime sunt analfabeţi, iar între 50 şi 100% sunt şomeri, în funcţie de comunitatea în care pătrunzi.

În Germania, câteva oraşe au cerut ajutor din partea guvernului din cauza numărului mare de romi, care au umplut şcolile cu copii şi au pus sub presiune sistemul de ajutoare sociale.

Totuşi, Marea Britanie devine o destinaţie tot mai populară. Un studiu recent a arătat cã aproape o treime dintre vânzătorii din Marea Britanie ai revistei Big Issue, menită a ajuta persoanele fără adăpost, vin din România.
Organizaţia Migration Watch susţine că imigraţia romilor este chestiunea necunoscută care face dificil de anticipat câţi români şi bulgari se vor muta în Marea Britanie începând cu anul viitor.