Proiectul cablului submarin de transport de energie între România și Turcia este unul strategic pentru țara noastră, pentru că poate asigura o piață externă importantă pentru energia electrică produsă în România, a declarat, marți, premierul Victor Pona, la Palatul Victoria.

Proiectul la care azi faceți primul pas este un proiect strategic pentru România. Îmi aduc aminte că am stat peste o oră cu primul ministru de atunci, cu președintele Erdogan, cu miniștrii energiei, ca să discutăm cum putem realiza acest proiect despre care s-a vorbit foarte mult și la care nu se găsiseră soluții. Sunt absolut convins că prin efortul pe care l-ați început azi vom avea în curând un studiu de fezabilitate, un proiect concret și realizarea a ceea ce România are atât de mare nevoie: o cale de transport de infrastructură energetică care să ne lege de Turcia, un mare consumator și o piață în care energia produsă în România poate să își găsească cu adevărat desfacere„, a spus Ponta, citat de Agerpres.

El a subliniat că România produce energie electrică la un preț competitiv și are nevoie de infrastructura necesară pentru a o exporta către partenerii externi, în condițiile în care „capacitatea noastră de producție depășește cu mult consumul intern„.

Victor Ponta a participat marți la semnarea Memorandumului de Înțelegere între Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA și compania italiană Prysmian PowerLink, cu privire la dezvoltarea studiului de fezabilitate al proiectului cablului submarin care ar urma să lege România și Turcia.