Premierul Victor Ponta a declarat luni, răspunzând unei întrebări, că nu ia în calcul varianta aplicării taxei de solidaritate și în mediul privat.

Solicitat să comenteze declarațiile făcute sâmbătă de către ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, care preciza că au existat discuții în USL privind posibilitatea ca salariile mai mari de 1.000 de euro din mediul privat să fie suprataxate, Ponta a precizat că a existat discuția despre taxa de solidaritate în ianuarie.

“Dacă mă întrebați despre acea taxă de solidaritate, nu cred că în decembrie, cred că în ianuarie a discutat-o, inclusiv cu cei de la FMI. Când o să avem o decizie, o anunțăm”, a răspuns Ponta, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă taxa discutată în ianuarie îi privea și pe cei din mediul privat, Ponta a explicat: “A fost o discuție apropo de faptul că ar fi constituțional sau neconstituțional. Ori atât timp cât salariile – a spus Curtea că au fost tăiate doar la bugetari, că doar nu am tăiat salariile la privați – la fel ar fi în continuare”.

Premierul a spus că problema principală ține de diferența dintre salariile celor din mediul bugetar “mai ales din zona companiilor și autorităților care sunt majoritar de stat, și cel mai mic venit și acolo evident că între 18-20.000 de lei lunar și 800 de lei lunar, e mult prea mare diferența. Despre asta discutăm, o să căutăm, avem timpul necesar să gândim o soluție de echilibrare”, a spus Ponta.

Întrebat dacă ia în calcul în continuare varianta ca angajații din mediul privat să fie suprataxați, Ponta a replicat: “Nu. E clar acuma?”.

Vicepremierul și ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, a admis sâmbătă că la sfârșitul lui 2012 în coaliția de guvernare s-a discutat despre suprataxarea tuturor celor care obțin venituri, inclusiv privații, arătând că în USL nu s-a ajuns la o decizie și că în acest moment subiectul este înschis.

Întrebat dacă a avut la un moment dat în discuție un proiect care privea suprataxarea nu doar a bugetarilor, ci și a privaților, Chiþoiu a răspuns afirmativ. Totodată, el a precizat că în USL nu s-a ajuns la luarea unei decizii politice prin care toți cei care obțin venituri să fie suprataxați.

“Guvernul USL aplică programul de guvernare aprobat în Parlament. Toate politicile publice și economice se iau prin decizie politică la nivelul USL. La nivelul USL nu s-a ajuns la o decize politică astfel încât să implementăm acest proiect”, a spus Chițoiu.