Liberalii cer PSD „să spună cu voce” tare dacă îl mai susține pe premierul Victor Ponta la șefia Guvernului, după ce acesta a fost trimis în judecată, potrivit unui comunicat de presă al PNL, citat de Agerpres.

Victor Ponta este toxic pentru România, deținând în continuare funcția de prim-ministru. PNL i-a cerut demisia din momentul în care împotriva sa a fost începută urmărirea penală. În Europa, Victor Ponta este singurul premier trimis în judecată pentru infracțiuni conexe celor de corupție și aflat încă în funcție. Posibilitatea de a fi condamnat chiar din postura de prim-ministru pune România în cea mai dificilă situație în relația cu partenerii săi. Ponta a compromis funcția de șef al Executivului, esențială într-un stat de drept”, se arată în comunicatul menționat.

Potrivit sursei citate, faptul că Ponta rămâne în funcție „este o sfidare adusă românilor”, care au transmis clar mesajul că resping politicienii cu probleme de integritate și suspectați de corupție în dosarele instrumentate de DNA.

Ponta dă un exemplu nociv și creează un precedent extrem de periculos care va justifica și în cazul altora să reprezinte instituții ale statului din calitatea de inculpat sau de trimis în judecată. În aceste condiții, PNL solicită coaliției de guvernare să precizeze public și să asume dacă îl mai susține pe Victor Ponta în funcția de premier, având în vedere nouă sa calitate juridică. PSD să spună cu voce tare dacă mai girează un inculpat, trimis în judecată, pentru a conduce Executivul, care este parte a uneia dintre cele trei puteri în stat”, mai spun liberalii.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Rovinari-Turceni, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari.

Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Laurenţiu-Dan Ciurel, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.